VALENTINA TEREIXKOVA (1937)

Valentina Tereixkova

Aquesta cosmonauta i enginyera va ser la primera dona que va volar a l’espai el 1963.

Va haver de deixar els estudis de jove, perquè havia de treballar per ajudar la seva mare a mantenir la família.

Es va interessar aviat pel paracaigudisme i es va convertir en monitora en el sí d’una associació que ella mateixa havia creat.

El 1962 se la va seleccionar, amb altres dones, per incorporar-se al cos de cosmonautes de la Unió Soviètica. El seu viatge espacial es va fer un any després.

El seu codi de vol era “Txaika” (gavina), i entre el 16 i el 19 de juny va volar 70 hores i 41 minuts, donant 48 voltes a la Terra. Un dels objectius de la seva missió a bord de la càpsula Vostok 6 era analitzar quin efecte podia tenir el vol espacial sobre l’organisme de les dones. Per ella va ser una experiència molt dura, es va marejar i es va passar tres dies vomitant. Però va ser la primera dona astronauta.

Va rebre moltes condecoracions per la seva gesta a l'espai: Heroïna de la Unió Soviètica, Ordre de Lenin, Ordre de la Bandera Roja... altres països com Vietnam o Mongòlia també van atorgar-li diferents reconeixements. I el cràter Tereixkova del revers de la lluna porta el seu nom en el seu honor.

Després del seu vol es va graduar com a enginyera aeronàutica. Ha ocupat diferents càrrecs en l’exèrcit i en la política.