FRIDA KAHLO (1907 – 1954)

Frida Khalo

Pintora d’estil personal i metafòric, molt impregnat de la cultura i la tradició mexicanes.

La salut va marcar la seva existència. Quan era petita va patir poliomielitis i li van quedar importants seqüeles. Va haver de ser operada diverses vegades i una cama li va quedar més prima que l’altra. El seu pare va animar-la a practicar esports que l’ajudessin en la seva recuperació, alguns d’ells pocs comuns entre les noies de l'època, com la boxa o el futbol.

Als 18 anys va patir un accident i es va trencar la columna i la pelvis, fet que la va obligar a una llarga convalescència. Va ser aleshores quan va aprendre a pintar i segurament aquella situació va ser la que va determinar el seu complex món psicològic, plasmat en les seves obres.

Des de la sensibilitat extrema, Frida Kahlo mostra el seu món a través de profundes metàfores, entre allò que anhela (amor, llibertat, maternitat...) i la realitat en la qual es veu obligada a viure (malaltia, reclusió, sofriment).

Frida pregonava i vindicava la seva identitat vestint amb llargues faldilles mexicanes, arracades i collarets precolombins i pentinats típics mexicans.

Els seus autoretrats són molt coneguts, i en ells expressa el seu sofriment. La seva obra és colorista, amb un estil oníric i, tot i que se la va classificar de surrealista, ella no se'n considerava. Va manifestar que ella no pintava somnis, sinó la seva pròpia realitat.