MALALA YOUSAFZAI (1997)

Malala Yousafzai

Aquesta estudiant i activista pakistanesa ha estat la dona més jove a rebre un Premi Nobel de la Pau (2014). Malala és una lluitadora dels drets civils, especialment el dret a l’educació de totes les nenes.

El 2012, quan sortia de l’escola, va patir un atemptat. Els talibans, que havien prohibit l’escolarització de les nenes, van disparar-li al cap i al coll. Però Malala va sobreviure, i l’atemptat que havia patit va generar protestes per part de la població. Els mitjans van donar cobertura al moviment generat, de manera que es va produir una condemna internacional dels fets, que va comptar amb el suport de personalitats com Desmond Tutu, Barack Obama o Hillary Clinton, entre d’altres.

Malala va crear una fundació que defensa l’educació per a les nenes a tot el món. Gràcies a aquesta fundació les noies que han deixat els seus estudis i aquelles que es troben en situacions d’especial vulnerabilitat poden rebre educació.

El 2013 va guanyar el Premi Internacional Cataluya i el 2014 se li va concedir el Premi Nobel de la Pau. En el seu emotiu discurs va exposar que la seva veu era milers de veus, i com l’educació pot canviar el món. Sense rancúnies i sense odi, va transmetre un missatge de tolerància, respecte i pau, i va interpel·lar els mandataris mundials a defensar els drets humans i a protegir tots els nens i totes les nenes del món.