TORREBESSES ACULL LA INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ ITINERANT ‘BUGADA I SAFAREIG AL SEGRIÀ’, QUE POSA EN VALOR EL TREBALL DE LES DONES I DONA VISIBILITAT ALS ESPAIS PATRIMONIALS DE LA COMARCA

La inauguració de la mostra ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal, David Masot; el vicepresident primer, Toni Bosch; la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses; i l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea.

Organitzada pel SIAD Segrià, inclou imatges, testimonis orals i un tour virtual en 3600 per alguns dels rentadors

L’acte inaugural ha inclòs la xerrada espectacle ‘Memòries Líquides’, amb Rosa Vendrell, i una mostra d'estris i eines.

El Consell Comarcal del Segrià ha inaugurat aquest dijous a Torrebesses una exposició del SIAD Segrià (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) que porta per títol ‘Bugada i safareig al Segrià’, emmarcada en el Dia Internacional de les Dones Rurals. La mostra té com a objectiu fer un homenatge a les dones rurals, recuperant una part invisibilitzada del treball realitzat per les dones, i donar a conèixer els espais de bugada de la comarca, alguns dels quals encara existeixen.

La inauguració de la mostra ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal, David Masot; el vicepresident primer, Toni Bosch; la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses; i l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea. També s’ha comptat amb l’assistència d’alguns testimonis que han participat en el recull del material de l’exposició.

L’acte d’aquest dijous ha inclòs la xerrada espectacle ‘Memòries Líquides’, a càrrec de Rosa Vendrell, llicenciada en comunicació i dinamitzadora cultural experta en gènere que ha fet el treball de recerca que ha donat lloc a l’exposició; així com una mostra d'estris i eines utilitzats en el procés de la bugada aportats pels veïns i veïnes del municipi.

Tal com s’ha recordat durant l’acte, històricament fer la bugada ha estat una feina feixuga que ha recaigut bàsicament en les dones, com una activitat més de l’esfera domèstica que la societat els havia atorgat tradicionalment i que molt sovint s’havia de fer en condicions d’extrema duresa i intens esforç físic.

L’exposició també explica com el safareig es va convertir en un espai de socialització femenina, un lloc de tertúlia mentre les dones rentaven. Era un espai de llibertat, on podien parlar sense traves, explicar-se remeis, històries, compartir experiències, cançons, etc., esdevenint un lloc íntim on s'explicaven les seves coses i les que passaven al seu voltant.

És en base a aquestes premisses que el Consell Comarcal del Segrià, mitjançant el Servei d'Informació i Atenció a les Dones-SIAD, ha creat l'exposició ‘Bugada i safareig al Segrià. La bugada és molt més que rentar la roba’. La mostra inclou fotografies antigues d’arreu de la comarca i la veu de diversos testimonis que es poden escoltar mitjançant codis QR. També ofereix la possibilitat de fer una visita virtual en 360° en algunes de les localitzacions encara existents per gaudir de bona part del record popular de la geografia comarcal de mitjans del segle XX. Es pot fer en aquest enllaç: https://patrimonivirtual360.in-situ.cat/segriasafareig/.

L'exposició es podrà veure a Torrebesses fins al 2 de novembre i després viatjarà a altres municipis de la comarca.

Més informació sobre aquesta exposició itinerant a la pàgina web del Consell Comarcal del Segrià: https://www.segria.cat/arees/siad/exposicio-bugada-i-safareig-al-segria