L’EXPOSICIÓ ‘BUGADA I SAFAREIG AL SEGRIÀ’ INICIA DILLUNS LA SEVA ITINERÀNCIA PER NOU POBLACIONS DE LA COMARCA

Imatge del cartell

La mostra és una iniciativa del Consell Comarcal a través del SIAD Segrià i té com a objectiu homenatjar les dones rurals, recuperant una part invisibilitzada del treball realitzat per les dones, i donar a conèixer els espais de bugada de la comarca. Es va estrenar la tardor passada a Torrebesses i durant els mesos vinents visitarà Torres de Segre, Montoliu de Lleida, Benavent de Segrià, Artesa de Lleida, Puigverd de Lleida, Alfés, Sunyer, Massalcoreig i Maials.

 

L’exposició ‘Bugada i safareig al Segrià’ enceta dilluns vinent, 15 de maig, la seva itinerància amb una estada de quatre dies als baixos de l’Ajuntament de Torres de Segre, en què serà la seva primera aturada en un recorregut que l’ha de dur a nou de poblacions de la comarca.

A Torres de Segre, la mostra es podrà visitar en horari de 8:30 a 13:30 hores. A més, el divendres 19 de maig a les set de la tarda es farà en el mateix espai una visita dinamitzada a càrrec d’Anna Lloret, experta en gènere.

‘Bugada i safareig al Segrià. La bugada és molt més que rentar la roba’ té com a objectiu fer un homenatge a les dones rurals, recuperant una part invisibilitzada del treball realitzat per les dones, i donar a conèixer els espais de bugada de la comarca, alguns dels quals encara existeixen.

Es tracta d’una mostra del SIAD Segrià (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) que es va inaugurar la tardor passada a Torrebesses i que compta amb el suport de l'àrea d'Igualtat de la Diputació de Lleida. Ara, aquesta exposició obrirà una itinerància que la durà fins a vuit poblacions de la comarca: Torres de Segre (del 15 al 19 de maig), Montoliu de Lleida (22-29 de maig), Benavent de Segrià (29 de maig-5 de juny), Artesa de Lleida (26 de juny-10 de juliol), Puigverd de Lleida (21-31 de juliol), Alfés (31 de juliol-9 d’agost), Sunyer (1-14 de setembre),Massalcoreig (4-9 d’octubre) i Maials (16-21 de novembre). Per tal que el públic es pugui endinsar encara més en la realitat de les dones que feien la bugada en safareigs púbics, el Consell Comarcal ofereix en cada municipi una visita dinamitzada, el calendari del qual s’anirà concretant amb cada ajuntament.

La mostra inclou fotografies antigues de safareigs i espais de bugada d’arreu de la comarca i recull la veu de diversos testimonis que es poden escoltar mitjançant codis QR (també s’hi pot accedir a la pàgina web del Consell Comarcal del Segrià: www.segria.cat). De la mateixa manera, s’ofereix la possibilitat de fer una visita virtual en 360° en algunes de les localitzacions encara existents per gaudir de bona part del record popular de la geografia comarcal de mitjans del segle XX. Es pot fer en aquest enllaç.

L’exposició té el seu origen en el fet que, històricament, fer la bugada havia estat una feina feixuga que requeia bàsicament en les dones, com una activitat més de l’esfera domèstica que la societat els havia atorgat tradicionalment i que molt sovint s’havia de fer en condicions d’extrema duresa i intens esforç físic.

La mostra explica com el safareig es va convertir en un espai de socialització femenina, un lloc de tertúlia mentre les dones rentaven. Era un espai de llibertat, on podien parlar sense traves, explicar-se remeis, històries, compartir experiències, cançons, etc., esdevenint un lloc íntim on s'explicaven les seves coses i les que passaven al seu voltant.

És en base a aquestes premisses que el Consell Comarcal del Segrià, mitjançant el Servei d'Informació i Atenció a les Dones-SIAD, va crear l'exposició ‘Bugada i safareig al Segrià. La bugada és molt més que rentar la roba’.