L’11a edició dels Camins d’or líquid, del 10 de novembre al 15 de desembre a set municipis del Segrià Sec

El Consell Comarcal del Segrià ha presentat aquest dijous l’onzena edició dels “Camins d’or líquid al Segrià Sec”, un programa d’activitats turístiques i culturals per donar a conèixer l’oli d’oliva verge extra que es produeix a la comarca i que tindrà lloc cada cap de setmana a un poble diferent del sud del Segrià fins al 15 de desembre. El primer serà Aspa, aquest diumenge 10 de novembre, i també es faran activitats a Maials, Alfés, Alcanó, Torrebesses, Seròs i Llardecans.

L’acte de presentació s’ha fet a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal, David Masot; el cap de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme del consell, Josep Lluis Huguet; el vicepresident de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; i la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach. També ha comptat amb la presentació de la periodista Mariví Chacón i la música del cantautor Lo Pardal Roquer.

El president David Masot, ha explicat que “amb els “Camins d’or líquid” es pretén donar a conèixer l’excel·lent oli de la comarca i també el territori, de manera que els visitants que vagin a aquests set municipis a tastar l’oli també puguin visitar els pobles i els paisatges que l’envolten.”

D’altra banda, el cap de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme del consell, Josep Lluis Huguet, ha agraït la col·laboració de les cooperatives i els molins del Segrià Sec, ha destacat “la proximitat, la qualitat i la seguretat alimentària en què es basen els “Camins d’or líquid” i ha mostrat la predisposició del Consell Comarcal a “donar suport als projectes que tinguin la finalitat de donar un valor afegit als pobles del Segrià, a la seva economia i al seu turisme.”

 

Premi a la doctora Barahona

Durant l’acte, el president del Consell Comarcal del Segrià ha entregat el guardó “Camins d’or líquid 2019” a la metgessa especialitzada en nutrició, Antonieta Barahona, per la seva tasca d‘assessorament i divulgació dels beneficis de l’oli d’oliva verge extra i la cultura gastronòmica tradicional.

Barahona ha destacat la qualitat de l’oli que es produeix al Segrià i la feina ben feta de la pagesia: “l’oli verge extra és un aliment natural que, a més, ajuda a prevenir moltes malalties i a tenir una dieta equilibrada, i és un pilar bàsic de la dieta mediterrània.”

 

 

Activitats gastronòmiques i culturals

Les activitats programades dins els “Camins d’or líquid” començaran aquest diumenge, 10 de novembre, amb un esmorzar popular i un tast d’oli guiat a la cooperativa d’Aspa. Els següent cap de setmana, 16 i 17 de novembre, coincidirà amb la 22a Fira de l’Oli Verd de Maials. El 24 de novembre es farà un esmorzar popular a la cooperativa d’Alfés i després es farà una visita guiada pels racons del municipi. L’1 de desembre serà el torn d’Alcanó, on les persones visitants podran conèixer el procés d’extracció de l’oli al molí i tot seguit els Grallers i Tabalers faran una ruta històrica per la vila. A Torrebesses, el 8 de desembre, hi haurà un esmorzar popular i un concurs d’Allioli, a més d’una visita a un molí i una ruta monumental. L’últim cap de setmana els Camins d’or es clouran amb una programació doble: dissabte 14 de desembre, es farà una visita al molí d’Aresté Teixidó de Seròs i una degustació d’oli, mentre que diumenge 15 de desembre, a Llardecans, hi haurà un esmorzar popular amenitzat amb música en directe. A més, durant el matí, s’organitzaran diverses activitats en benefici de “La Marató de TV3”.

Com cada any, al municipi on es finalitzen els “Camins d’or líquid” se sorteja un lot de productes alimentaris de les cooperatives i dels molins que participen en el programa. A més, a les cooperatives de cada poble es podrà comprar oli verge extra amb el descompte del tiquet de l’esmorzar.

Els “Camins d’or líquid” està organitzat pel Consell Comarcal del Segrià i compta amb la col·laboració dels ajuntaments i les cooperatives del Segrià Sec i amb el finançament de la Diputació de Lleida.