EL PLE DEL CONSELL APROVA UNA DECLARACIÓ INSTITUCIONAL INSTANT ELS GOVERNS CATALÀ I ESPANYOL A ARTICULAR MESURES URGENTS EN SUPORT AL SECTOR AGRÍCOLA ARRAN DE LES GELADES D’ABRIL

El Ple s'ha celebrat en format telemàtic

Demana l’adequació de la fiscalitat, obrir línies de finançament, canvis en les assegurances i accions en suport de les cooperatives i les empreses transformadores. El Consell també ha emès una declaració institucional en rebuig de l’eliminació dels Jutjats de Pau i ha aprovat el Pla de Mesures Antifrau en relació amb la gestió dels fons Next Generation UE.

 

El Ple del Consell Comarcal del Segrià ha fet en la seva sessió d’aquest divendres dos declaracions institucionals segons les quals, d’una banda, s’insta als Governs de la Generalitat i de Madrid que s’articulin mesures urgents en suport del sector agrícola arran de les gelades patides a principis d’abril, i de l’altra, es rebutja l’eliminació dels Jutjats de Pau. 

Pel que fa al tema de les gelades, s’ha fet una declaració institucional de suport del sector agrícola en la que s’insta al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural perquè traslladi el grau d’afectació patit en els diferents conreus dels municipis de la comarca al Ministeri d’Hisenda amb l’objectiu d’aplicar-hi una adequació de la fiscalitat per la pagesia que tributa sota el sistema de mòduls de l’IRPF corresponent a l’exercici 2022.

També s’insta a aquest departament de la Generalitat, així com al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per tal que s’articulin ajuts directes per als agricultors més afectats per les gelades, a més d’obrir línies de finançament mitjançant crèdits ICO, per a totes les explotacions que ho necessitin.

De la mateixa manera, es demana al Ministeri que revisi i modifiqui els criteris per la contractació d’assegurances per tal que s’adaptin a la realitat de les explotacions agràries actuals, plantejant un increment de la cobertura de l’assegurança i adequant el capital assegurat a la producció real de l’explotació.

Finalment, també es demana a les dos administracions que articulin totes les mesures possibles davant la disminució d’activitat de les cooperatives i altres empreses condicionadores, transformadores i comercialitzadores de fruita procedent de les zones afectades.

Quant a la declaració institucional en defensa dels Jutjats de Pau, s’ha aprovat per unanimitat, demostrant que hi ha un ampli consens en blindar la figura dels Jutjats de Pau a Catalunya, tot rebutjant l’eliminació d’aquesta instància judicial, que entre les seves tasques més destacades exerceix la mediació en els conflictes veïnals.

És per això que, en la declaració, es rebutja la seva eliminació i es defensa la seva permanència en els municipis per la important tasca activa de mediació que exerceixen. Així mateix, es reivindica la rellevant funció de justícia de proximitat que exerceixen en l’àmbit municipal, que evita la demora dels conflictes veïnals i agilitza i alleugera la mateixa administració de justícia.

Durant el ple d’avui, també s’han aprovat les pròrrogues dels contractes corresponents als serveis de menjador escolar, de transport Escolar amb bus i de transport mitjançant taxi pel curs 2022/2023. Igualment, s’ha donat llum verda a la pròrroga del conveni entre el Consell Comarcal del Segrià i els Ajuntaments d’Alpicat i de Maials d’encàrrec de gestió dels serveis de menjador del seus centres escolars.

Un altre acord que s’ha aprovat ha estat el de col·laboració entre la Fundació Orfeó Lleidatà i el Consell Comarcal del Segrià per garantir l’abast territorial de la casa de la música de Lleida, Pirineu i Aran a la comarca del Segrià.

D’altra banda, han estat declarats Bé Cultural d’Interès Local dos espais: el jaciment arqueològic de la Serra del Calvari de La Granja d’Escarp i els Trullets de Benavent de Segrià. També s’ha aprovat que el Consell Comarcal col·labori en el projecte estratègic ‘Territori de Valor’, posant en valor els recursos del territori com a dinamitzadors del turisme familiar 2023.

Finalment, s’ha aprovat el Pla de Mesures Antifrau del Consell Comarcal del Segrià, que té com a objectiu establir els principis i les normes que seran d'aplicació i observança en matèria antifrau, anticorrupció i a fi d'evitar els conflictes d'interessos en relació amb la gestió dels fons Next Generation UE en el marc del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (MRR). Aquest pla s'estructura entorn dels quatre elements clau del denominat cicle antifrau: prevenció, detecció, correcció i persecució i serà d'aplicació a tots els òrgans i a tot el personal que intervinguin en la gestió de fons provinents del MRR.